Prva privatna Srednja medicinska škola „Pavle Savić“ u Požarevcu već skoro godinu dana uspešno ispunjava svoju misiju, a to je obrazovanje medicinskih kadrova. Dva učenika ove škole podelila su svoja iskustva za portal eBraničevo. Tekst prenosimo u celosti.

Jovana Đorđević, rođena 2003. godine, među prvima je postala vanredni učenik Srednje medicinske škole „Pavle Savić“ u Požarevcu, na smeru medicinska sestra – tehničar. Ona je u Nemačkoj završila Opštu srednju školu „Adolf Disterve“, a potom je odlučila da se vrati u rodni Požarevac.

Kako je u našoj zemlji sistem obrazovanja drugačiji, morala je da upiše neku srednju školu i položi razliku ispita, a potom dostavi uverenje o položenim ispitima Agenciji za kvalifikacije. Pošto je zanima medicina, bez mnogo razmišljanja odlučila je da se upiše kao vanredni đak u SMŠ „Pavle Savić“ i, kako kaže, nije se pokajala.

„Završavam vanredno prvu godinu i nastaviću ovde dalje školovanje jer sam veoma zadovoljna organizacijom rada i nastavnim kadrom. Ne moram da brinem o udžbenicima i ispitnim pitanjima, sve sam dobila u štampanoj i elektronskoj formi. Profesori su veoma posvećeni svakom učeniku i umeju da prenesu znanje, uvek su otvoreni za konsultacije i spremni da odgovore na sva pitanja“, priča ova učenica.

Zanimljivo je da ovu školu pohađa i učenik koji ima isto ime i prezime kao škola – Pavle Savić. On je rođen 2001. godine i apsolvent je na Fakultetu za diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Kako bezuspešno već neko vreme pokušava da pronađe posao u struci, odlučio je da proširi svoje znanje na druge oblasti koje će mu doneti nove poslovne mogućnosti.

Kada je čuo da je u Požarevcu otvorena privatna srednja medicinska škola, bez mnogo razmišljanja odlučio je da se upiše na program prekvalifikacije. Pošto ima završenu srednju ekonomsku školu priznati su mu opšteobrazovni predmeti.

“Smatram da ću sa medicinskom strukom lakše moći da dođem do zaposlenja, te sam odlučio da se prekvalifikujem za medicinskog tehničara. Iskreno, bio sam skeptičan kada je privatna škola u pitanju, ali sam ipak odlučio da dam šansu školi koja u svom nazivu ima isto ime i prezime kao moje. Nakon nekoliko položenih ispita mogu da kažem da sam prezadovoljan. Profesori su zaista uspeli da mi približe stručne predmete koji su meni bili potpuno strani i da mi probude ljubav prema medicini”, kaže on i dodaje da mu je posebno značajno to što je diploma škole “Pavle Savić” priznata ne samo u Srbiji već i u inostranstvu.

Podsećamo, Srednja medicinska škola „Pavle Savić“ je počela sa radom 7. jula 2022. godine i od septembra je počelo obrazovanje vanrednih učenika, kao i prekvalifikacije i dokvalifikacije. Upis učenika na redovno školovanje počeo je u februaru 2023. godine, a prva generacija đaka sešće u školske klupe 1. septembra.

Sve potrebne informacije u vezi upisa zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Srednje medicinske škole „Pavle Savić” ili pozivom na broj telefona +381 66 610 44 04, kao i svakog radnog dana u prostorijama škole.