Srednja medicinska škola „Pavle Savić” je prva privatna srednja škola u Požarevcu. Obrazovni profili koji se izučavaju u ovoj školi su izuzetno atraktivni, budući da su oni sve potrebniji u očuvanju zdravlja savremenog čoveka, pa su zato visoko cenjeni i sve isplativiji u Srbiji i svetu.

Prva privatna srednja škola u Požarevcu je verifikovana 7. jula 2022. godine Rešenjem broj 022-05-00240/2022-03, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Bavi se obrazovanjem redovnih i vanrednih učenika za četvorogodišnje obrazovne profile medicinska sestra – tehničar i fizioterapeutski tehničar. Škola se nalazi u centralnoj zoni grada Požarevca, u ulici Lole Ribara, i smeštena je u modernom i funkcionalnom objektu sa adekvatnom opremom, a učenička praksa obavlja se u Opštoj bolnici Požarevac i drugim zdravstvenim ustanovama u gradu.

Učionice i kabineti su prostrani, moderno dizajnirani i opremljeni savremenim nastavnim sredstvima. Pažljivo odabran, stručan i ambiciozan nastavni kadar, učenicima će predstavljati inspirativnu sredinu ne samo za usvajanje novih znanja i razvoj lične kompetentnosti, već i mesto gde će graditi prijateljstva, pomagati jedni drugima i tako sticati vrline koje su preko potrebne u vremenu u kojem živimo.

„Ukoliko želiš da radiš na području unapređenja zdravlja, sprečavanja bolesti, lečenja i rehabilitacije, ali i pomoći bolesnim i povređenim osobama u povećanju pokretljivosti, ublažavanju bola, sprečavanju i ublažavanju trajnih posledica bolesti i povreda, onda je Srednja medicinska škola “Pavle Savić” u Požarevcu pravi izbor za tebe“, poručuje budućim učenicima Marija Jotov, v.d. direktora Srednje medicinske škole „Pavle Savić“.

Osnovni cilj škole je osposobiti mlade za samostalan stručni rad nakon završetka četvorogodišnjeg obrazovanja i pripremiti ih za nastavak školovanja na visokoškolskim ustanovama. Značajno je napomenuti da škola omogućava i vanredno školovanje, prekvalifikacije i dokvalifikacije. Završetkom ove vrste obrazovanja učenici se mogu zaposliti u svim zdravstvenim ustanovama u Srbiji i svetu ili nastaviti školovanje na medicinskim akademskim i strukovnim studijama.

Škola upisuje učenike u prvi razred redovnog školovanja i u sve razrede vanrednog obrazovanja. U prvi razred redovnog obrazovanja upisuju se lica mlađa od 17 godina sa položenim završnim ispitom u osnovnoj školi, a u vanredno lica starija od 17 godina sa završenom osnovnom školom i započetim četvorogodišnjim obrazovanjem.

Istovremeno, ova škola upisuje lica starija od 17 godina na programe dokvalifikacije i prekvalifikacije za obrazovne profile medicinska sestra – tehničar i fizioterapeutski tehničar, gde se dokvalifikacijom obuhvataju lica sa prethodno završenom trogodišnjom srednjom školom svih vrsta, uz obavezu polaganja dopunskih ispita iz opštih i stručnih predmeta (za I, II, III i IV razred) i maturskog ispita, a prekvalifikacijom se obuhvataju lica sa prethodno završenom četvorogodišnjom srednjom školom bilo kog drugog obrazovnog profila, koja polažu samo razliku ispita iz stručnih predmeta (za I, II, III i IV razred) i maturski ispit.

Za redovne učenike nastava se obavlja po važećem nastavnom programu Ministarstva obrazovanja, a za vanredne učenike i lica na dokvalifikaciji i prekvalifikaciji organizuje se i konsultativna nastava, po posebnom rasporedu.

Direktorka Jotov posebno ističe će redovni učenici dobiti prikladno dizajniranu odeću i udžbenike i da,uz izučavanje predviđenog nastavnog programa, ova škola naročito brine o visokom kvalitetu stručne prakse, izučavanju nemačkog i engleskog jezika i pružanju pomoći pri zapošljavanju svršenih učenika kod nas i u evropskim zemljama.

„Nastavu u našoj školi obavljaju kompetentni nastavnici, kojima se pridružuju i gostujući vrhunski lekari iz medicinskih centara Srbije.Zanimanja iz oblasti medicine za koje se polaznici mogu obrazovati u našoj školi su veoma tražena na našem i inostranom tržištu rada, a naročito u zemljama Evropske Unije. Uz naše redovne nastavne i dodatne obrazovne programe učenicima će tokom školovanja biti omogućeno i ovladavanje veštinom višeg nivoa zapošljavanja, komunikacije na stranim jezicima,kako kod nas, tako i u inostranstvu. Jedan od bitnih ciljeva naše škole jeste i razvijanje aktivne saradnje sa domaćim i inostranim školskim i zdravstvenim ustanovama, čime će se učenicima pružiti prilika za sticanje dodatnog praktičnog iskustva i stvoriti veća mogućnost izbora zaposlenja po završetku školovanja“, ističe Jotov.

 Zašto baš mi?

Prednosti školovanja u Srednjoj medicinskoj školi „Pavle Savić“ su brojne:

Rad u malim grupama
Pažljivo odabran stručan nastavni kadar
Savremene i dobro opremljene učionice
Stručna praksa u najvećim i najpoznatijim zdravstvenim ustanovama
Mogućnost zapošljavanja u zemlji i inostranstvu
Učenje nemačkog jezika
Besplatni udžbenici i medicinska uniforma
Plaćanje školarine u više mesečnih rata

Sve potrebne informacije u vezi upisa zainteresovani mogu pronaći na zvaničnoj internet prezentaciji Srednje medicinske škole „Pavle Savić” ili pozivom na broj telefona +381 66 610 44 04, kao i svakog radnog dana u prostorijama škole.